top of page

איך להוציא ספר לאור? (הוצאת ספר לאור בשישה שלבים)

חלום הספר שלך בדרך להגשמה

כשפונים אליי לעיצוב ועימוד של ספר, אני מבחינה כי לא תמיד שלבי הפקת הספר ברורים, במיוחד לאלו הבוחרים להוציא את ספרם לאור באופן עצמאי.

האם קודם מעצבים ואחר כך מבצעים עריכת לשון? מה תפקיד בית הדפוס בכל העניין?

במיוחד לשם כך הכנתי את המדריך הזה. מוזמנים לקרוא ולשתף אחרים.

השלבים להוצאת ספר לאור

שלב הכתיבה

שלב זה הוא שלב אישי לכל אחד ואחת. בין אם אתם מעוניינים לכתוב ספר ילדים, ספר שירה או ספר עיון, שלב הכתיבה הוא שלב שתזדקקו בו להרבה משמעת עצמית. יש אנשים שזקוקים למקום נעים ושקט על מנת להתרכז בתהליך הכתיבה, ואחרים כותבים בדרכים, על ניירות מעופפים או לחלופין בהשראת מוזיקה קצבית. מצאו את התנאים המיטביים עבורכם לכתיבה.

לאחר הכתיבה הראשונית רצוי לחזור אל הטקסט לאחר זמן מסוים שבו הוא שהה "ללא מגע יד אדם" וללטש אותו לשונית וסגנונית. ממרחק של זמן הטקסט מקבל חיים משלו, אנחנו פחות מזוהים רגשית עם הכתוב ולכן מסוגלים לערוך שינויים אובייקטיביים בטקסט.



שלב העריכה

לאחר שסיימתם לכתוב מגיע שלב עריכת הלשון. אפילו אם אתם מוכשרים נורא, הקשבתם יפה בשיעורי לשון בתיכון ואתם חולמים על אותיות בלילות, הטקסט שלכם זקוק לעין מקצועית על מנת להביא אותו לכדי מוצר איכותי וראוי להדפסה. תפקיד עורך הלשון אינו רק "לתקן טעויות בעברית" כפי שרובנו נוטים לחשוב, אלא גם לסייע בהפקת ניסוחים קלים יותר ובהירים להבנה, פתרון דו-משמעויות או סתירות, וכן – גם איתור ותיקון שגיאות הקלדה.

לעתים יש צורך גם בעריכה ספרותית – מעבר לעריכת הלשון. העורך הספרותי יזהה "חורים בעלילה" ויסייע לכם לתקנם; הוא יטפל באפיון דמויות לקוי, וייתן דעתו אפילו לאורך הפרקים. עריכה ספרותית מסייעת באיזון בין התקדמות העלילה ובין התיאורים הכלולים בה, ובאופן כללי – מדייקת את תוכני הספר ומוסיפה לליטושו.

שימו לב - בספרי שירה ובספרי ילדים נהוג גם לנקד. כיום ישנם "נקדנים אוטומטיים" למיניהם אך חשוב שלא להסתמך רק עליהם מכיוון שניקוד אוטומטי לעולם יעשה טעויות, שכן אין לתוכנה כל אפשרות להבין את ההקשר. כך שצריך לעבור על כל מילה ולבדוק את תקינותה או לחלופין להיעזר בשירותיו של איש מקצוע בתחום (כן, יש מקצוע כזה).


שלב האיור / הצילום

אם אתם כותבים ספר ילדים, סביר שתזדקקו לשירותי איור. התבוננו בעבודות של מאיירים ומאיירות ברחבי הרשת על מנת להתרשם מסגנונות מגוונים. מצאו סגנון שאתם מתחברים אליו אישית, אך כזה שגם יתאים לקהל היעד של הספר.

אם אתם מפיקים ספר משפחתי, ייתכן שתצטרכו לאסוף תמונות מקרוביכם או לחלופין לתאם עם צלם מקצועי יום צילומים משפחתי.

הכינו תיקייה מסודרת במחשב ובה קובצי האיורים והתמונות, וקראו להם בשמות מסודרים והגיוניים. כך תהיו מוכנים לשלב הבא.

צילום: אפרת כהן

שלב העיצוב הגרפי והעימוד (פה אנחנו נכנסים לתמונה!)

לאחר שיש בידיכם קובץ טקסט שעבר עריכת לשון, וקובצי איורים או תמונות (במידה שהספר דורש זאת), אתם מוכנים לעבור לשלב עיצוב הספר ועימודו.

בשלב זה אנחנו בסטודיו עפעף מקבלים את חומרי הגלם – הטקסט והחומרים הוויזואליים – ויוצרים מהם בתוכנות מקצועיות קובץ ממוחשב. הקובץ הממוחשב יהפוך בקרוב לספר ממשי. תפקיד המעצב הגרפי מורכב משני חלקים עיקריים:


1. עיצוב הכריכה: הכריכה מחולקת לכריכה קדמית, שִׁדרה, וכריכה אחורית:

כריכה קדמית: תכיל את שם הספר, שם המחבר ובדרך כלל איור או צילום נבחר.

שִׁדרה: זהו החלק המאונך שאתם רואים כאשר הספר מוצב על מדף הספרים. בשדרה יופיעו בדרך כלל שם הספר ושם המחבר.

כריכה אחורית: כדאי לנצל את שטח הכריכה האחורית לפִסקה אחת או שתיים הנותנות טעימה מן הספר או לחלופין מסבירות על תוכנו ולמי הוא מיועד. אולי תרצו לכלול שם גם מידע קצר על אודותיכם.

2. עימוד: אופן סידור ועיצוב העמודים הפנימיים של הספר.

העימוד כולל בניית תבנית גרפית החוזרת על עצמה במהלך הספר (המכוּנָה "גְרִיד") על מנת לתת תחושת אחידות וסדר, מספור העמודים, בחירת גופנים (פונטים) שילוו את הספר, בחירת אופי הכותרות, בחירת צורות ואלמנטים גרפיים, בחירת הצבעים, עיצוב השערים הפנימיים ועוד.

בסיומו של שלב זה תקבלו מאתנו קובץ מוכן בפורמט PDF ואותו תשלחו לבית הדפוס.



שלב הדפוס

כשבידיכם הקובץ המוכן, תוכלו לפנות לבית הדפוס. מומלץ לערוך בירור מקדים עוד לפני תחילת התהליך כדי להבין באילו עלויות הדפסה מדובר, וכן לברר בבית הדפוס הנבחר מהו הפורמט האידאלי לספרכם (משתנה זה עשוי לחסוך אלפי שקלים).

בית הדפוס מקבל את הקובץ ומתחיל בהדפסת הספר.

אם מדובר בהדפסת כמויות גדולות (מעל 1000 עותקים) יבחר בית הדפוס בשיטת דפוס אופסט, כלומר דפוס המתבסס על לוחות־אב.

בקשו לראות במו עיניכם את "העתק השמש" – זוהי דוגמה מודפסת של כל הספר בגודלו המקורי. בדקו שאין טעויות בטקסט ושהעיצוב יושב על מקומו. כמו כן כדאי לבקש "אייריס" של הכריכה (דוגמת הדפסה המשקפת נאמנה את הצבעים בפלט הסופי) ולוודא שהצבעוניות מוצאת חן בעיניכם. רק אחרי הבדיקות הללו אשרו את הורדת הספר לדפוס.

אם מדובר בהדפסת כמויות קטנות יחסית (עד 1000 עותקים) יבחר בית הדפוס בהדפסה דיגיטלית, וגם כאן חשוב לבוא לבית הדפוס ולראות דוגמת הדפסה לפני האישור הסופי.


ניתן לפנות אלינו ולקבל שירות של הבאה לדפוס - אנחנו חוסכים לכם את כאב הראש ומטפלים בכל נושא הדפוס, אתם תקבלו את הספרים המוכנים ישירות לביתכם.


שלב השיווק וההפצה

כל הכבוד לכם! הצלחתם לממש את חלום הספר. כעת יש בידיכם ספר מעניין, כתוב היטב, ערוך לשונית, מעוצב לעילא ומודפס באופן מרהיב. יאללה, רוצו לספר לחברים!

קרוב לוודאי שאם בחרתם בהפקה עצמאית לא תוכלו להפיץ את הספר ברשתות הענק. אלו מקבלות ספרים רק מהוצאות ספרים גדולות. תצטרכו לפנות לשירותי הפצת ספרים כדי לנסות ולשווק את ספריכם לחנויות ספרים עצמאיות, ותוכלו כמובן לנסות להפיץ ברשת. בסטודיו עפעף אנו בונים דפי נחיתה עבור משוררים וסופרים כדי לעזור להם למכור את הספר באופן עצמאי. שיהיה בהצלחה!



הבלוג של סטודיו עפעף

bottom of page